Virginia Woolf (25 Ocak 1882 – 28
Mart 1941),

1882 yılında Londra’da dünyaya gelen Virginia Woolf; Victoria Devri’nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen’ın kızıdır. Annesini 13 yaşındayken kaybetmesine rağmen o yaşa kadar annesi tarafından kadının değerli olduğu ve kendisinin de güçlü olması gerektiğini bilerek yetişmiştir. Dönemin zihniyeti sonucu kız çocuklarının okula gönderilmemesiyle Virginia da okula gidememiş fakat evde babasının yardımıyla kendisini geliştirmiş, yazar olmaya karar vermiştir. Daha 13 yaşındayken bir gazetede kısa hikayeleri yayınlanmıştır. Özellikle Victorian tarzında yaşamaya karşı olan Virginia Woolf yazılarında da bundan bahseder.
1904’te babasının ölümünden sonra Bloomsbury’ye taşınması Virginia’nın hayatında bir dönüm noktası oldu. Bloomsbury grubu birçok ünlü edebiyatçıdan ve özellikle cinsel konulardaki özgürlükçü yaklaşımlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşuyordu. Grupta John Maynard Keynes, Roger Fry, Duncan Grant gibi ünlü isimler de vardı. 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenen Virginia bu evlilikle beraber kendisini daha da geliştirmiştir. Leonard Woolf eşi için bir yayınevi kurmuş böylece Virginia da yazdığı kitapları yayımlama fırsatı bulmuştur.
Virginia, manik-depresifti ancak kimse o dönemler bu hastalığa aşina değildi. Perde Arası romanını yazdığı sırada artık yeteneğini kaybettiğini düşünmeye başlaması ve yaşadığı savaş korkusu sonucu ruhsal bunalıma girdi. 28 Mart 1941’de bu bunalım sonucu ceplerine taşlar doldurarak evlerinin yakınında bulunan Ouse Nehri’ne atlayarak intihar etmiştir. Geride biri kardeşi Vanessa Bell’e diğeri ise kocası Leonard Woolf’a yazılı iki mektup bırakmıştır.
1931’de yayımladığı Dalgalar’ı yazdığında önceki romanlarından farklı bir tarz ortaya koydu. Bu kitapta dış dünyayı yok eden Woolf; dış dünyanın ancak kişilerin iç dünyalarına yansıdığı kadarıyla var olduğunu savunur. En ünlü romanlarından Mrs. Dalloway ise yazarın ‘bilinç akışı’ tekniğini en başarılı şekilde kullandığı romanıdır. 1929 yılında yayımlanan ‘Kendine Ait Bir Oda’ isimli romanı hem Virginia Woolf’un hem de feminist hareketin en önemli eserleri arasında yer aldı. Konusunun ‘Kadın ve Edebiyat’ olması kitabı da somut bir bilgi verir hale getirir.
Eserleri:
“En iyi yetiştirilmiş kadınlar, zihinleri en uygar olanlardır.”
Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf
“Siz erkekler! Kadınlar olmasaydı acaba nerede olurdunuz!”
Dışa Yolculuk – Virginia Woolf
“Hakkaniyetle sevmek insanoğlunun erişebileceği en yüksek erdemdir.”
Kitap Nasıl Okunmalı – Virginia Woolf